Dot and do är små klistermärken som fästs så att de bildar ett mönster. Arken är numrerade och varje nummer har ett visst antal klistermärken i några olika former. Det finns ett antal olika färger att välja på och för att skapa ett kort behövs oftast några olika ark med passande form och färg. Arken kan köpas för sig men för nybörjaren rekommenderar jag ett färdiga sett som innehåller de hobbydot som behövs (klistermärkena), kortstomme, ark med tryckt mönster och 3D-bilder. För den som köper hobbydot för sig går det att hitta färdiga mönster i till exempel tidningen Hobbyjournaal och den som är väldigt kreativ kan göra egna mönster.

Nedan tänkte jag beskriva hur jag monterar ett mönster med dot and do. För er som köpt ett färdigt sett kan ni gå direkt till steg 3.

Steg 1

Börja med att välja ut det mönster du vill göra och plocka fram de hobbydots som behövs. Jag brukar hitta inspiration i tidningen Hobbyjournal och ta mönster från den. Där står även angivet vilka hobbydots som behövs för just det mönstret. Så länge numret på arket är samma går det att byta ut färgen.

Steg 2

När jag hittat ett mönster så lägger jag det på mitt ljusbord och ovan på det lägger jag det vita papper som jag vill fästa hobbydots på. Fördelen med att använda sig av ett ljusbord är att du inte har något tryckt mönster så det gör inget om en hobbydots kommer lite fel. Ingen kan ju se exakt hur den skulle ha suttit.

Steg 3

Jag brukar plocka fram en linjal och en pincett att ha till hjälp. Ibland finns det samma form fast i olika storlek och då underlättar det att kunna mäta vilken storlek det skall vara. Själva hobbydotten är lite större än själva trycket.

Steg 4

Nu är det bara till att börja fästa hobbydots så som mönstret visar. Om ett tryckt mönster används gäller det att vara noga så att hobbydotten inte kommer utanför och mönstret syns. För att placera hobbydots så bra som möjligt tycker jag det underlättar att ha en pincett till hjälp. Även en syl kan vara till hjälp för de allra minsta prickarna.

Steg 5

När alla små hobbydots är på plats är mönstret klart och kan användas för att dekorera ett kort. Det blir väldigt fint att fästa en 3D-bild i en cirkel av hobbydots. I ett färdigt sett ingår 3D-bild och kortstomme. Då är det bara till att vika kortstommen på mitten, klippa ut 3D-bilden, montera den och limma eller tejpa alla delarna på plats så har ett elegant kort skapats.